Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ο Σύριζα μπορεί να τελείωσε, η Αριστερά όμως όχι


Η τελευταία φωτογραφία του Σαλβαδόρ Αλιέντε λίγο πριν πεθάνει 
με το όπλο στο χέρι πολεμώντας για το λαό και τις ιδέες του

Η ρήξη τελικά έγινε. Όχι όμως αυτή που περίμεναν πολλοί από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει για να διαλυθούν από τη μία οι αυταπάτες και από την άλλη να βγει λόγος καθαρός, αληθινός. Ποιος είναι με τι, ποιος είναι με ποιον.
Από τη μία λοιπόν είναι οι ρεαλιστές που διατείνονται πως προσπάθησαν όσο μπορούσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο. Από την άλλη είναι οι οπαδοί της ρήξης, αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υπακοή σε μνημόνια είναι ένας φαύλος κύκλος που δε θα βοηθήσει σε τίποτα την πλειοψηφία του λαού και αντιθέτως θα επιφέρει μείωση του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων του.

Είναι γεγονός ότι οι ρεαλιστές έχουν μια λογική μου μπορεί να πείσει. Ότι δηλαδή με την ανυπακοή και τη ρήξη τα πράγματα θα εξελιχθούν χειρότερα από ό,τι  θα εξελιχθούν αν υπακούσουμε στις εντολές. Με λίγα λόγια υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο πράγματι θα φέρει κακά, αλλά αν δεν υπακούσουμε τα κακά θα είναι περισσότερα.

Δικαίωμά τους είναι η στροφή προς το "ρεαλισμό". Δικαίωμά τους είναι ο επανακαθορισμός. 

Αυτό που δεν είναι δικαίωμά τους είναι να συνεχίζουν να διεκδικούν όρους που δεν τους ανήκουν. Γιατί επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί; Γιατί επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Γιατί επιμένουν να επικαλούνται τους αγώνες του ΕΑΜ, τον Τσε Γκεβάρα, το Φιντέλ Κάστρο, τον Αλιέντε, το Πολυτεχνείο;



Αυτό που επίσης δεν είναι δικαίωμά τους είναι να χρησιμοποιούν το λαό για τα βρώμικα παιχνίδια τους. Το κακό γι΄αυτούς είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την οργή που διακατέχει τον κόσμο που θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από αυτούς. Και η οργή αυτή δεν είναι τόσο για τη συμφωνία-μνημόνιο αυτή καθεαυτή, όσο για το ότι ο κόσμος ένιωσε ότι πιάστηκε κορόιδο και χρησιμοποιήθηκε σε ένα παιχνίδι στημένο εξ αρχής μετέχοντας σε ένα δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα αγνοήθηκε προκλητικά και ασύστολα.

Τα κανάλια της διαπλοκής ήδη πήραν το μέρος των ρεαλιστών και δουλεύουν νυχθημερόν υπηρετώντας τα αφεντικά τους. Τα σκυλιά της "ενημέρωσης" ειρωνεύονται το Βαρουφάκη, χλευάζουν την Κωνσταντοπούλου, συκοφαντούν το Λαφαζάνη σε ένα κρεσέντο άθλιας και κατευθυνόμενης προπαγάνδας. Και σα να μην έφτανε αυτό  τους απειλούν πλέον ευθέως για προδοσία (!) χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να τυγχάνουν υποστήριξης από το ίδιο τους το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση ! 



Ντροπή και θλίψη νοιώθει κάθε αριστερός ακούγοντας  τη Μπακογιάννη και το Βενιζέλο να μιλάνε στην Κωνσταντοπούλου σα να είναι τελειωμένη και κανείς από την κυβέρνηση να μην αντιδρά σ΄ αυτό το αίσχος.

Η χαμένη τιμή της αριστεράς ξεδιπλώνεται μπροστά μας ανερυθρίαστα και οι κομμένες κεφαλές παίζουν το χαβά τους. Μιλάνε για την αναγκαιότητα της στήριξης της κυβέρνησης της Αριστεράς. 

Μιας Αριστεράς η οποία ψηφίζει μνημόνια με τη Δεξιά. 

Μιας Αριστεράς  που λέει ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν δεσμευτικό για αυτήν · αυτό δήλωσε ο Δραγασάκης λέγοντας ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ακριβώς πρόγραμμα και ότι θα ίσχυε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας! 

Μιας Αριστεράς που αρχίζει σιγά σιγά να ξηλώνει όσα ελάχιστα θετικά μέτρα είχε αρχίσει να παίρνει.

Μιας φαντασιακής Αριστεράς τελικά που "πρέπει να κυβερνήσει για να μην έρθουν οι άλλοι" . Μόνο που αυτοί οι «άλλοι» έχουν συνταχθεί ήδη δίπλα στην αριστερή κυβέρνηση και ψηφίζουν τα νομοσχέδια που συνθλίβουν τις  ζωές και τις ελπίδες μας.

Και επιμένουν οι θλιβεροί "ρεαλιστές" μονότονα στο ερώτημα «Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;» Υποτίθεται ότι έμπειροι οικονομολόγοι της κυβέρνησης έπρεπε να είχαν εκπονήσει προγράμματα και εναλλακτικά σχέδια για κάθε περίσταση. Στην καλύτερη περίπτωση αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων

Και τέλος πάντων, πριν από αυτό το ερώτημα έπρεπε ο κάθε ένας από τη διαπραγματευτική ομάδα να έχει στο μυαλό του και το ερώτημα «Τι δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε»

Και αυτό ήταν να μην προδώσουνε τον κόσμο που στήριξε το Σύριζα στις εκλογές του Γενάρη και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. 

Και όμως αποδείχθηκαν  ανάξιοι της εμπιστοσύνης ενός λαού που κόντρα σε θεούς και δαίμονες ψήφισε το συγκλονιστικό ΟΧΙ .

Αυτό που επίσης δεν επιτρέπεται στην Αριστερά είναι να παραδίδεται στη μοιρολατρία και να αποδέχεται ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση" απέναντι στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική ηγεμονία των αγορών και των τραπεζών. 

Αν όμως δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει ούτε αριστερά, δεν υπάρχει ούτε ελπίδα

Απευθυνόμενοι  τώρα στους ουδέτερους, σε αυτούς που ταλαντεύονται ανάμεσα στο ρεαλισμό και στο όραμα για αλλαγή, έχουμε να πούμε μόνο πως όσο δε λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και αρχίζουμε τα «ναι με αλλά…» και τα «ήξεις αφήξεις» αυτά θα συνεχίζονται εις το διηνεκές. 

Ή θα είσαι Αριστερά ή θα είσαι Δεξιά

Δυστυχώς για κάποιους, το Κέντρο δεν υπάρχει. Το Κέντρο είναι ένας χώρος που "κουνιέται συνέχεια σαν εκκρεμές  μία προς τα δεξιά και μία προς τα αριστερά για να ισορροπεί πάντα απ΄τα δεξιά" όπως εύστοχα είχε πει ο Β.Ραφαηλίδης

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένος και αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα σε αυτά που συμβαίνουν, δεν έχουμε κανένα μέλλον. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση και να μην περιμένουν καμία γραμμή που θα έρθει από τη σοφή καθοδήγηση. Δεν είμαστε πρόβατα και  αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όσους το νομίζουν.

Δυστυχώς γι΄αυτούς, δε θα καταλήξουμε σαν τον ήρωα του Όργουελ στο 1984, να λατρέψουμε αυτό που μισούμε, να αγαπήσουμε αυτό που μας συνθλίβει

".. ο νέος Ουίνστον κοίταξε το τεράστιο πρόσωπο. Του χρειάστηκαν πάνω από σαράντα χρόνια για να μάθει τι είδους χαμόγελο κρυβόταν πίσω από το μαύρο μουστάκι. Ω σκληρή, ανώφελη παρεξήγηση! Ω πεισματάρη που εξορίστηκες με τη θέλησή σου από την πατρική αγκαλιά! Δυο δάκρυα που μύριζαν τζιν κύλησαν στα πλάγια της μύτης του. Αλλά όλα ήταν εντάξει, όλα πήγαιναν καλά, ο αγώνας είχε τελειώσει. Είχε κερδίσει τη μάχη με τον εαυτό του. ΑΓΑΠΟΥΣΕ το Μεγάλο Αδελφό." 

Εμείς δε θα γίνουμε έτσι. 

Ο Σύριζα μπορεί να  τελείωσε με δική του επιλογή, όχι όμως και η Αριστερά


Σημείωση: Tο άρθρο αυτό σε μια πρώτη του μορφή στάλθηκε και δημοσιεύτηκε από τον Πιτσιρίκο. Στη συνέχεια μεγάλωσε και δημοσιεύεται εδώ

10 σχόλια:

  1. Αγαπτή Οχιά,

    Ο Δραγασάκης είπε άλλα πράγματα από αυτά που κατάλαβες. Και πολύ πιο σοβαρά μάλιστα.
    Καλύτερα να ξανακούσεις τη συνέντευξη στο "Κόκκινο".

    Ο Δραγασάκης είπε ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ένα πολύ μικρό τμήμα του Προγράμματος του Συριζα, προσθέτωντας ότι για το τελευταίο δεν ειπώθηκε σχεδόν τίποτα κατά την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί πολύ μεγάλη επεξεργασία και δουλειά.
    Αντίθετα επιλέχθηκε να προωθηθεί επικοινωνιακά το ΠτΘ, που δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι πρόγραμμα οικονομικό, αλλά μέτρα πυροσβεστικής αντιμετώπισης της φτώχειας.
    Και αυτό για μένα ίσως και να είναι ΟΚ στα πλαισια μιας προεκλογικής διαδικασίας, όπου τα συνθήματα υπερτερούν των επιχειρημάτων. Αλλά μέχρι εκεί.

    Ακόμα ο Δραγασάκης είπε ότι το ΠτΘ απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των "εταίρων".
    Προφανές δεν είναι?
    Όταν το ΠτΘ εμφάνιζε ως πηγές χρηματοδότησης το ΤΧΣ και τα ΕΣΠΑ, τότε πως ακριβώς θα υλοποιούταν χωρίς τη συμφωνία των πιστωτών??
    Άρα λοιπον μην την πέφτεις στον Δραγασάκη, αλλά σε κάτι ημί-χαζους σαν τον Στρατούλη που δεν απάντησαν ποτέ (κι ούτε πρόκειται) στην παραπάνω ερώτηση.

    Τέλος, ας μην αναπαράγουμε τις διαχρονικές ηλιθιότητες της Αριστεράς και ξέρεις για τι μιλάω.
    Ούτε ο Τσίπρας πούλησε το κίνημα, ούτε η ΑΠ είναι οι "έντιμοι ιδεολόγοι".
    Και να σου κάνω και μια πρόβλεψη? Ρούπι δεν θα το κουνήσει η ΑΠ από το Σύριζα τουλάχιστον άμεσα.

    Άσε δε που καλά θα ήταν να ρωτήσει κανείς αυτό το 61% που "προδόθηκε" τι θα έλεγε αν οι καταθέσεις του λίγες μέρες μετά τη Δραχμή γίνονταν αέρας...... Εκεί να έβλεπες "προδότες" και "κατσαρόλες"........

    Ξαναλέω λοιπον:
    Ας μην αναπαράγουμε ΞΑΝΑ τις διαχρονικές ηλιθιότητες της Αριστεράς. Τότε ξαναγινόμαστε (ίσως πια οριστικά) "μοιραίοι".

    Φάντασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητό Φάντασμα

      Απ΄ ό,τι βλέπω επικεντρώνεσαι στο τι είπε ο Δραγασάκης και λες πως είπε όχι ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν το πρόγραμμα του Σύριζα αλλά αντιθέτως ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απλώς ένα πολύ μικρό μέρος από το πρόγραμμα του Σύριζα. Μα αυτό δεν νομίζω ότι αποτελεί ελαφρυντικό για αυτόν, αλλά αντιθέτως εκθέτει ακόμη περισσότερο το Σύριζα που εγκατέλειψε ακόμη και αυτό το ελάχιστο πρόγραμμα.

      Λες ακόμη ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτό δε δένει με τις ηρωϊκές δηλώσεις για σκίσιμο των μνημονίων ή για κατάργησή τους με ένα νόμο και ένα άρθρο; Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο. Αλλιώς μιλάμε για πολιτική απατεωνιά και αυτό σιγά -σιγά αποδεικνύεται από τα γεγονότα

      Δεν αποτελεί πρόθεσή μου να υπερασπιστώ την Αριστερή Πλατφόρμα, δεν είμαι οπαδός ομάδας, είμαι οπαδός ιδεών. Εξ άλλου δεν είναι μόνο αυτή που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τις επιλογές του επιτελείου του Τσίπρα. Αυτό που θα υπερασπιστώ και θα προσπαθήσω να βοηθήσω σε αυτό είναι να κατασταλάξει αυτό το κουρκούτι που λέγεται Σύριζα και ο καθένας να καταταχθεί εκεί που ανήκει

      Σε σχέση με τις καταθέσεις που έχουν οι διάφοροι συμπολίτες μας στις τράπεζες καλό είναι να γνωρίζεις ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών του Ιουλίου του 2012, οι καταθέσεις του 81,5% των ελλήνων αποταμιευτών δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ, ενώ το 11,3% των καταθετών διέθετε στους λογαριασμούς του μεταξύ 2.001 και 10.000 ευρώ. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του τρέχοντος Μαϊου - πριν δηλαδή από το τελευταίο σήκωμα των καταθέσεων - ο μέσος όρος του ύψους κατάθεσης ταμιευτηρίου φθάνει μόλις τα 1700 ευρώ και ο μεγαλύτερος πληθυσμός κατέχει κατά μέσο όρο 100 ευρώ. Θα φοβηθεί λοιπόν ο βρεγμένος τη βροχή; Αυτό το στοιχείο έχω την εντύπωση πως δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τα σκυλιά της ενημέρωσης που έστηναν κλίμα τρόμου με τις ουρές στις τράπεζες και εκεί ακριβώς την πάτησαν

      Σχετικά με την τελευταία πρότασή σου περί διαχρονικών ηλιθιοτήτων της Αριστεράς, πολύ φοβἀμαι ότι αυτή η πρόταση αναπαράγεται όποτε η Αριστερά προσπαθεί να γίνει αυτό που λέει: Αριστερά δηλαδή!

      Όπως γράφω και παραπάνω: Ή θα είσαι δεξιός ή θα είσαι αριστερός .

      Και κάτι τελευταίο! Μοιραίοι έγιναν αυτοί που δεν τόλμησαν να κάνουν το παραπάνω βήμα την κατάλληλη στιγμή

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Άγνωστε,

    Χαίρομαι που χρησιμοποιείς τα τύπου ΜΜΕ "αντικειμενικά" επιχειρήματα για να αποδείξεις το ορθόν των ισχυρισμών σου, λες και δεν καταλαβαίνεις ποιά είναι η πραγματικότητα (ή μηπως όχι), ή νομίζεις ότι με τη "στατιστική" μπορούν να δωθούν αντικειμενικές απαντήσεις. Να σου θυμίσω ότι η στατιστική είναι τόσο καλή όσο καλά την ερμηνεύεις, αλλιώς η χρήση της (ή η ηθελημένη κατάχρησή της) μπορεί να βγάλει τέρατα.

    Θα μου επιτρέψεις λοιπον να τοποθετηθώ πρώτα στα στατιστικά και μετά να πάω στην ουσία. Πάμε:
    Τα στοιχεία που αναφέρεις δεν μπορούν να παράξουν το σύνολο των 161 δις € που ήταν οι καταθέσεις το 2012 ακόμα και αν θεωρήσεις ότι και τα 11 εκατ. κάτοικοι είχαν από εναν λογαρισμό. Απλά η πράξη δεν βγαίνει.....
    Τι συμβαίνει λοιπον?
    Απλά τα στοιχεία που αναφέρεις μιλάνε για καταθέσεις Ταμιευτηρίου (το απλό καθημερινό βιβλιάριο) και όχι της Προθεσμιακές καταθέσεις όπου κατατίθενται οι αποταμιεύσεις.
    Περισσότερα στοιχεία εδώ (http://www.protothema.gr/economy/article/196271/katatheseis-ellhnon-stis-trapezes-oyte-gia-tsigara-den-emeinan-/)
    Άρα άκυρο το "στατιστικό" σου επιχείρημα.

    Πάμε στην ουσία τώρα:
    Ο Δραγασάκης αποκάλυψε ότι το πραγματικό ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα του Συριζα δεν παρουσιάστηκε ποτέ, κάτι που από μόνο του είναι τεράστιο σφάλμα.
    Και η ευθύνη ξεκάθαρα ανήκει και στην ηγεσία αλλά και στους Στρατούληδες.

    Ο Δραγασάκης είπε το αυτονόητο ότι το ΠτΘ απαιτούσε τη συγκατάθεση της ΕΕ και συ μου λες ότι αυτό το απέκρυψε Συριζα εξαπατώντας το λαό. Σωστά! Να τα πούμε όμως όλα?
    α) Η ευθύνη για την "απάτη" ανήκει ισοβαρώς και στον Τσίπρα και στην ΑΠ και σε όλα τα μέλη της ΚΕ
    β) Μέρος ευθύνης έχει και ο λαός που μετά από 40 χρόνια στην ΕΕ οφείλει να δεν ξέρει ποιός δίνει λεφτά στο ΤΧΣ και τα ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτούσαν το ΠτΘ.
    γ) Λαός που δεν αντιλαμβάνεται ότι το "σκίζω τα μνημόνια με ένα άρθρο" είναι ρητορική μπαρούφα είναι άξιος της μοίρας του.
    Να σου πω όμως κάτι?
    Ο λαός ΠΟΤΕ δεν πίστεψε στο σκίσμο των μηνημονίων εκτός από ελάχιστους αφελείς ιδεοληπτικούς που έχουν πολύ μακρινή σχέση τόσο με την πραγματικότητα όσο και με την πολιτική. Και αυτό φαίνεται από την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που έχει ακόμα ο Συριζα.

    Τέλος, αφού δηλώνει πως δεν είσαι οπαδός, σε παρακαλώ άσε τις ΚΚΕδίστικές ισοπεδώσεις τύπου "Ή θα είσαι δεξιός ή θα είσαι αριστερός". Αυτός κι αν είναι οπαδισμός!
    Αριστερός είναι όποιος τάσσεται με τα συμφέροντα των αδυνάτων και στο πως αυτά θα εξυπηρετηθούν καλύτερα σήμερα και όχι στη β' παρουσία.

    Από κει και πέρα να σου θυμίσω ιστορικά ότι μετά τη βαρειά ήττα του Δεκέμβρη '44 ήρθε μια ταπεινωτική Συμφωνία της Βάρκιζας το '45. Όμως ακόμα και τότε η κατάσταση ήταν δυνητικά αντιστρέψιμη μέχρι που κάποιοι "πούροι" Αριστεροί (τρομάρα τους) αποφάσισαν να οδηγήσουν το κίνημα σε αποχή από τις εκλογές του '46.

    Όποιο λοιπον "καθαρόαιμο" της Αριστεράς θέλει σήμερα ας ανατρέψει το Συριζα. Η Ιστορία όμως θα ζητήσει αμείλικτα την ευθυνη._


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι υποβιβάζουμε το νόημα της ανάρτησης επιμένοντας να μιλάμε για καταθέσεις ταμιευτηρίου ή καταθέσεις προθεσμιακές. Για την πρόοδο και την οικονομία της συζήτησης, ας δεχτούμε ότι δεν είναι μόνο το 10% των Ελλήνων που έχουν ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων αλλά περισσότεροι. Θέλεις να είναι 20%, 30% , 40%; Μπορεί το αποτέλεσμα υπέρ του ΝΑΙ να μας το επιβεβαιώνει αυτό το νούμερο. Δεν παύει όμως να αποτελεί πλέον τη μειοψηφία μέσα στην ελληνική κοινωνία και με τα υφεσιακά-φοροεισπρακτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου το ποσοστό τους θα μειώνεται. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια μεγάλο μέρος των Ελλήνων ζει από τις καταθέσεις του. Πόσο θα αντέξουν αυτές; Ολοένα ο αριθμός των ανθρώπων που δε θα έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από τις αλυσίδες τους θα μεγαλώνει διαρκώς και απορώ πώς δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι άνθρωποι της κυβἐρνησης που έχουν λάβει μαρξιστική παιδεία.

      Επιμένεις να χρησιμοποιείς ως επιχείρημα ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ένα μικρό μόνο μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατανοώ την ισχύ του επιχειρήματός σου εκτός αν υπονοείς ότι στη μεγάλη εκδοχή του, το πρόγραμμα αναφέρει πως κάθε κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από την καλή διάθεση των δανειστών. Εγώ όμως μόνο για σκίσιμο του μνημονίου άκουγα. Και αν εσύ ισχυρίζεσαι ότι φέρει και ο λαός ευθύνη που πίστεψε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός το πλήρωσε το μερτικό του με τις συνέπειες που θα υποστεί από το τρίτο μνημόνιο. Ο πολιτικός απατεώνας, όμως, που τον εξαπάτησε πότε και πώς θα πληρώσει;

      Δεν καταλαβαίνω πού διαφωνείς στο «ή θα είσαι δεξιός ή θα είσαι αριστερός¨. Αν ασκείς αριστερή πολιτική είσαι αριστερός. Αν ασκείς πολιτική την οποία στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι προφανώς είσαι δεξιός. Αν μιλήσεις για αναδιανομή του πλούτου είσαι αριστερός, αν ξεπουλάς δημόσια περιουσία είσαι δεξιός. Αν απαλλάσσεις τα φτωχά στρώματα από υπέρμετρη φορολογία είσαι αριστερός, αν φορολογείς από το πρώτο ευρώ είσαι δεξιός. Αν διοχετεύεις πόρους σε κοινωνικές δομές είσαι αριστερός, αν ιδιωτικοποιείς κρατικές επιχειρήσεις είσαι δεξιός. Αν απλώνεις το δημόσιο τομέα είσαι αριστερός, αν τον μειώνεις είσαι δεξιός. Και αυτός ο κατάλογος δε σταματάει πουθενά. Η Αριστεροσύνη δε δηλώνεται, αποδεικνύεται στην πράξη και μη νομίζεις ότι περιμένω το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό για να κρίνω την κυβέρνηση. Μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο μικρά, δε βλέπω όμως τη διάθεση

      Σε σχέση με την ήττα της Αριστεράς το ΄44, αυτή δε θα ερχόταν αν η Αριστερά είχε πιστέψει στις δυνάμεις της και δεν είχε αυταπάτες ότι οι Άγγλοι θα σεβόντουσαν τη θέληση του ελληνικού λαού να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Κάπως έτσι περιμένουμε και μεις τώρα να μας λυπηθούν οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

      Τέλος, για τους «καθαρόαιμους» αριστερούς που λες ότι θέλουν να ανατρἐψουν το Σύριζα, νομίζω ότι το βλέπεις ανάποδα. Η κυβέρνηση του Σύριζα είναι αυτή που πηγαίνοντας κόντρα στις αποφάσεις των συνεδρίων του κόμματος αποφάσισε το διαζύγιό της από τους «ακραίους» , τους «γραφικούς», τους «αιθεροβάμονες» .

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ,

      Νομίζω ότι δεν μπαίνεις στην ουσία. Και κάπως έτσι την χάνεις.........

      Η ουσία δεν είναι αν το ποσοστό όσων δεν θα ήθελαν να χάσουν τις αποταμιεύσεις μια ζωής είναι 30 ή 40% (γιατί 10% δεν είναι σίγουρα).
      Η ουσία (που μάλλον σου διαφεύγει) είναι ότι το ποσοστό αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το ποσοστό του ΝΑΙ.
      Μιλάμε για δύο διαφορετικά τελείως πράγματα, τα οποία μάλλον μπερδεύεις θεωρώντας (αυθαίρετα) ότι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ ήθελαν την άτακτη επιστροφή στη Δραχμή.
      Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποίησε και η Σαμαροβενιζελική λέρα και δεν της βγήκε ξέρεις.....

      Το ΟΧΙ σηματοδοτούσε κατά κύριο λόγο την βούληση της πλειονότητας των πολιτών για καλύτερη, βιώσιμη συμφωνία και ως τέτοιο προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να το χρησιμοποιήσει ο Σύριζα.

      Το ότι το ΠτΘ ήταν ένα απειροελάχιστο τμήμα του οικονομικού προγράμματος του Σύριζα, σημάινει ότι πολύ κακώς για αριστερό κόμμα, ο Σύριζα επέλεξε αντί να παρουσιάσει τις σοβαρότατες οικονομικές του προτάσεις για την αναδιάταξη της χώρας και το ξήλωμα της λούμπεν κομματικής/επιχειρηματικής ελίτ, επέλεξε το ΠτΘ δηλαδή μέτρα-ασπιρίνες και καθρεπτάκια για Ινδιάνους.

      Η πλάκα όμως ξέρεις ποια είναι?
      'Οτι οι "Ινδιάνοι" δηλαδή ο Λαός, δεν ψήφισε Σύριζα γιατί θα έπαιρνε τα επιδόματα του ΠτΘ, ούτε γιατί ο Σύριζα θα έσκιζε τα Μνημόνια. Ο Λαός ψήφισε Σύριζα γιατί πίστεψε ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί, γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν κάθεται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τον Σόϊμπλε, γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να τα βάλει έστω με λίγα από τα κατεστημένα συμφέροντα.
      Αν τώρα κάποιοι ψήφισαν Συριζα για σκίσιμο των Μνημονίων και την Παγκόσμια προλεταριακή Επανάσταση, αυτόι αγαπητέ δεν είναι ούτε το 1/3 του Συριζα όταν αυτός ήταν στο 4%.

      Τώρα στο τι είναι Αριστερό ή οχι, αυτό και αν είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.
      Και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν σε κάποια δράση συμφωνεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΟΤΑΜΙ. Δεν είναι οπαδικό το θέμα.
      Π.χ, το να φορολογηθούν οι Εφοπλιστές, είναι Αριστερό ακόμα και αν το υποστηρίζει ο Σόϊμπλε (το είδαμε κι αυτό....). Αντίστοιχα κάργα Αριστερό είναι και να φορολογηθούν όσοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν δεκάρα τσακιστή φόρο όπως έκαναν επίσημα τόσα χρόνια οι Αγρότες και ανεπίσημα οι Ελέυθεροι Επαγγελματίες (ξέρεις, αυτοί που γκρινιάζουν για τα νοσοκομεία και τα χάλια τους ή για την κακή παιδεία.... οι ίδιοι είναι.....).

      Όσο για την Αριστερά του '44, πράγματι έκανε το λάθος να μην πιστέψει στις δυνάμεις της (μαζί με άλλα πολλά).
      Η διαφορά με το σήμερα ξέρεις ποια έιναι? Ότι σήμερα η δύναμη του Λαού, της χώρας και της Αριστεράς είναι πρακτικά ανύπαρκτες κάτω από τον οικονομικό/παραγωγικό στραγγαλισμό που μας έβαλαν με το € και όχι μόνο.
      Αν τώρα εσύ νομίζεις ότι είναι σωστό και Αριστερό να τρέξουμε ξεβράκωτοι στ' αγγούρια, μέσα αδελφέ!
      Εμπρός και αποχή από τις βρωμερές αστικοδημοκρατικές εκλογές! Πίσω γρήγορα στο '46.
      Ζήτω οι ηρωικές αποδράσεις από την πραγματικότητα!
      Ζήτω οι προδιαγεγραμμένες αλλά ένδοξες Ήττες!
      (για να 'χουμε να κάνουμε και τους μάγκες στα εγγόνια μας)

      Διαγραφή
    3. Μία κουβέντα θα πω μόνο. Μακάρι ο καθένας να κάνει ό,τι του λέει η ψυχή του και να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του

      Διαγραφή
  3. "Μιας Αριστεράς που αρχίζει σιγά σιγά να ξηλώνει όσα ελάχιστα θετικά μέτρα είχε αρχίσει να παίρνει."
    Ποια ακριβώς ήταν αυτά τα θετικά μέτρα ??
    Γιατί εγώ το μόνο που έβλεπα ήταν υπουργικές αποφάσεις για διορισμούς (ημετέρων ευνοείται).
    Ποιος (ή ποιο μνημόνιο) εμπόδιζε για παράδειγμα το υπουργείο παιδείας να καταθέσει νόμους και μέτρα για να ξεκινήσει επιτέλους ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας (πάγια απαίτηση της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων) ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνούμε γενικά με το άρθρο σας και ως μπλογκ αναδημοσιεύουμε τις ενδελεχείς σας αναλύσεις και έρευνες, όμως το θέμα του Κέντρου δεν είναι καθόλου σωστό να το βλέπετε με την ματιά του τροφοδότη του Ιδρύματος Ford στην Ελλάδα και κυρίως στον Ελληνικό κινηματογράφο, μακαρίτη πλέον Β. Ραφαηλίδη. οι κεντρώοι αγαπητοί φίλοι ήταν πρώην αριστεροί που διαπαιδαγωγήθηκαν μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, αλλά η Αριστερά με λάθη καιβάρκιζες δεν μπόρεσε να κρατήσει. Σήμερα Κεντρώος κάτω των 75 ετών δεν υπάρχει θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν ΕΑΜικού επιπέδου και όχι κέντρου. Έτσι και σήμερα το ΌΧΙ ήταν 62% που σημαίνει ότι αυτή είναι η δημοκρατική αριστερή προοδευτική πλειοψηφεία του ελληνικού Λαού.
    Ευχαριστούμε για την Φιλοξενεία Πλατεία Ξυλοκάστρου
    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


    "Ίσκρα" (Σπίθα) "Από τη σπίθα αυτή θα βγει η φλόγα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας φροντίσουμε αυτό το ΟΧΙ να αποτελέσει τη σπίθα για τους νέους αγώνες που θα΄ρθουν.

      Διαγραφή