Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές Χαλκιδικής και η “νέα γλώσσα” της εξουσίας



Από πότε το έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές Χαλκιδικής αποκαλείται επένδυση; Μα, από τότε που η πιο αντιδραστική - ακροδεξιά κυβέρνηση που έχουμε δει μετά τη χούντα, διάβασε το “1984” του Orwell. Και αυτό που ζούμε εδώ και καιρό είναι ο εφιάλτης του Orwell. Έλεγχος της σκέψης, βιασμός της γλώσσας, μέσα προπαγάνδας στην απόλυτη υπηρεσία της εξουσίας.

Το πρώτο στάδιο επιβολής μιας φασιστικής εξουσίας είναι ο βιασμός της γλώσσας και η αντιστροφή των εννοιών ώστε να σκοτώσουν τις ιδέες. Ο πόλεμος είναι ειρήνη...Η ελευθερία είναι σκλαβιά...Η άγνοια είναι δύναμη. Ο έλεγχος του νου θα έρθει μέσω της “νέας γλώσσας”. Όποιος εκπαιδευτεί να τη χρησιμοποιεί, γίνεται αυτόματα υπήκοος της “νέας τάξης πραγμάτων”.

Βαφτίζουν “Ξένιο Δίατις φυλακίσεις μεταναστών! Δίνουν, δηλαδή, το όνομα του θεού της φιλοξενίας στις επιχειρήσεις σύλληψης και εγκλεισμού ξένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!!

Βαφτίζουν “Αθηνά” το κλείσιμο Πανεπιστημιακών σχολών! Δίνουν το όνομα της θεάς της σοφίας στο σχέδιο συρρίκνωσης της ανώτατης παιδείας !!

Βαφτίζουν “Δημοκρατία” τη διακυβέρνηση της χώρας από μία μειοψηφία που κάθε φορά εκλέγεται με ψεύτικες υποσχέσεις και μισείται από το λαό και, από την άλλη μεριά, αποκαλούν “Δικτάτορα” τον Τσάβες που κυβερνούσε με πλειοψηφίες του 55 ή του 600/0 και ήταν ο αγαπημένος ηγέτης των φτωχών της χώρας του!

Βαφτίζουν “Επένδυση” το έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές. Ε, λοιπόν, όχι! Αυτό που συμβαίνει στις Σκουριές δεν είναι επένδυση, αλλά έγκλημα. Ένα έγκλημα εναντίον των ανθρώπων και του τόπου τους! Αν είναι για κάποιον επένδυση, είναι μόνο για την Καναδική εταιρεία, τον Μπόμπολα και τους εγχώριους μεσολαβητές που φροντίζουν, προφανώς με το αζημίωτο, να κόβουν και να ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους.

Αυτό που θα αφήσει στο λαό της χώρας μας η “επένδυση” αυτή είναι θα είναι ένας κρανίου τόπος, με μολυσμένα νερά, κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, κατεστραμμένα εδάφη και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στον τόπο αυτό λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Δε θα διδαχθούμε, επιτέλους, ποτέ από τα λάθη μας; Πάντοτε μετανοημένοι για τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και πάντα έτοιμοι να τα επαναλάβουμε. Πτολεμαίδα, Μεγαλόπολη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Κηφισσός, Ασωπός, Θερμαικός κόλπος, Παγασητικός και άλλα που δεν μπορώ να θυμηθώ. Όλα θυσιασμένα στο βωμό μιας στρεβλής ανάπτυξης με σκοπό ένα εφήμερο και επίπλαστο “κέρδος” αδιαφορώντας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτός και τα παιδιά του θα κληθούν να ζήσουν.

Τελικά , απ' ότι φαίνεται, αυτός που θα ευθύνεται για την εξάλειψη του ανθρώπινου είδους από τον πλανήτη θα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Αλλά αυτό που με εξοργίζει πιο πολύ απ' όλα, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που παριστάνουν ότι συγκινούνται από το παρακάτω υπέροχο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και την ίδια στιγμή αδιαφορούν, ειρωνεύονται ή ακόμα και εχθρεύονται τις αντιδράσεις του λαού της Χαλκιδικής.

Είναι το νέο είδος political-correct “αριστερών” και “οικολόγων” που εξαντλούν τις ευαισθησίες τους μέχρι εκεί που τους το επιτρέπουν τα αφεντικά τους. Είναι αυτοί που εξαντλούν την οικολογική τους ευαισθησία στην αναζήτηση ενός κάδου ανακύκλωσης , αλλά όταν έρθει η ώρα να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εξουσία για τα οικολογικά εγκλήματα που διαπράττει η ίδια ή αφήνει άλλους να τα διαπράττουν, νίπτουν τας χείρας τους ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι κι ας γίνουν όλα ΔΗΜΑΡιό.


Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε τ’ αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς. 
(Ποίηση Ν.Γκάτσου)







1 σχόλιο: